czwartek, 24 listopada 2011

Zupa z soczewicy

Ostatnio zaczelam szukac potraw, ktore pomoga mi wyjsc z anemii, oprocz przyjmowania zelaza oczywiscie w formie pastylek. I tak zrobilam zupe soczewicowa, ktora jest bogata w witaminy z grupy B, potas i fosfor.
Moze z wygladu nie jest bardzo zachecajaca z powodu brazowego koloru i gestosci, ale kto lubi soczewice, mysle, ze polubi tez ta zupe.
Jak sie ja robi...
Zgnieciony zabek czosnku z pocieta w talarki lub kostke marchewka podsmaza sie na oliwie. Do tego dodaje sie szklanke soczewicy wczesniej wyplukanej. Podsmaza sie jeszcze chwilke i dolewa bulion (1 litr), moze byc z kostki rosolowej. To wszystko nalezy doprowadzic do wrzatku i gotowac, az soczewica zmieknie. Pozniej dodac przecier pomidorowy (ja dodalam ok pol szklanki), posolic, podgotowac jeszcze chwilke i gotowe.
Juz na talerzu mozna przyozdobic zielona pietruszka. Smacznego!

3 komentarze:

Nataiko pisze...

no,no nie wiem jak smakuje soczewica, ale zupka naprawdę wygląda niczego sobie:)

ardiola pisze...

Pewnie jak nasza grochowka? Mniej wiecej. Francuzi duzo jedza grochu i fasoli rozmaitej. Zdrowe produkty.Wątrobke jedz, dynie- tez zupe. Bardzo dobra. Baci.

Gram pisze...

Mniam. Tu sie nazywa Lentil Soup.