czwartek, 25 czerwca 2009

Brokulowa pasta/ Pasta con i broccoli

Zatesknilam za smakiem i zapachem pasty z brokulami i czosnkiem. Zabieram sie do robienia. Mniam! Gotuje brokula al dente, wyjmuje z wody i dziele na mniejsze kawalki.
Gotuje paste (penne, pipe, maniche, itp.) al dente :) Odcedzam.
Na wok lub do duzej patelni leje olej jakis dobry (na oliwie niestety sie nie powinno smazyc), dodaje zmiazdzony czosnek (kilka zabkow), za chwilke dodaje ugotowane: paste i brokuly.
Mieszam, czekam az sie podgrzeje, na koniec dodaje troche oliwy i na talerze :) Posypuje grana lub parmezanem :)
Jem (sama, bo D. nie lubi).
Smacznego!!


Mi mancava il sapore e l'odore della pasta con i broccoli e l'aglio. Allora, vado a preparla. Cucino il broccolo al dente, lo prendo dall'acqua, divido.
Cucino la pasta (penne, pipe, maniche etc.) al dente. Tolgo l'acqua.
Metto nella pentola l'olio e l'aglio schiacciato. Subito dopo aggiungo la pasta ed i broccoli.
Mescolo tutto insieme, aggiungo un po' di oliva e metto sul piatto. Dopo un po' di grana o di parmiggiano e buon appetito.
Mangio sola perche' a D. non piace.

4 komentarze:

Unknown pisze...

ota ja tez wlasnie robie bo mi smaka narobilas tylko:) a Daniele nie wie co traci:)

Lamparcik pisze...

Tyfus plamisty to jest...

Dorota K. pisze...

A ja gotuje brokuly, dodaje piersi kurczaka pokrojone w kostke, przyprawione i podsmazone, rodzynki (sparzone), duzo uprazonego slonecznika, majonez, pieprzy i sol. Tez mniammmmm :)))

Lamparcik pisze...

Z opisu smakowite te twoje Dorotko, moze sie skusze, jak bede miec gosci, bo dla mnie jednej...Ten sie nie tknie...